Loading...

Mapress kobber vs PPR rør, koblinger og verktøy

Mapress er bra, men kostbart

Mapress er en teknisk løsning for pressing av skjøter med en o-ring. Dette systemet, sammen med kobber rør, er fullstendig dominerende for installasjon av vannbårne varmesystemer blant dagens rørleggere. Tidligere loddet man skjøtene, hvilket er langt rimeligere. Men det for er tidkrevende og kompetansekrevende sammenlignet med Mapress.

Priseksemplet til venstre er laveste nettbutikk pris (vvskupp.no) 07.07.22 vs. våre PPR priser til sluttkunde samme dag. Men faktura prisen fra rørleggeren i forbindelse med en installasjon er som oftest 40 - 100% høyere enn laveste nettbutikk pris. 28mm kobber er en veldig vanlig dimensjon for installasjon av vann baserte varmepumper og således relevant for sammenligning av pris.

Et annet problem enn prisen for Mapress, er muligheten for gjenbruk. Den er tilnærmet null. Har en presset noe feil, er det bare å kaste, og begynne på nytt. I prinsippet er det nesten likt for PPR, på grunn av at delene er for billige til å bruke tid på å ta i fra hverandre. Selv gjenbruker jeg ofte de dyreste delene, i de tilfellene hvor noe har blitt feil. Tar 2-3 minutter ekstra.

Mapress delen til venstre måtte rørleggeren kaste, når kunden ønsket å flytte noen cm på plasseringen av en dobbelmantlet bereder. Bare til å betale dobbelt opp, for både jobb og deler.

28mm kobberrør kr. 286, pr. meter i lengde på 5 meter

32mm PPR rør kr. 79, pr. meter i lengde på 4 meter

Mapress verktøy koffert med pressbakker kr. 25.000,- ++

PPR fusjons sveise pistol med verktøy kr. 595,-

Fusjonssveising er omtrent like enkelt som Mapress.

Se YouTube videoene fra tyske Aquatherm, "garasje firmaet" som lanserte "FusionTherm PPR" på 80 ballet. I dag 600 ansatte som produserer over 40 millioner meter PPR rør i året til industrien.